marți, 30 decembrie 2014

Forta ritualului

Cum sa-ti dezvolti ritualuri zilnice puternice si energizante
articol de Frederic Patenaude

Sa recunoastem: cei mai multi dintre noi se lupta pentru a-si imbunatati unele aspecte ale stilului de viata, fie ca este vorba de a sta mai mult in aer liber, de a se hrani corect, de a renunta la obiceiuri negative sau de a incepe un proiect la care tin.

De ce cateodata vointa nu e de ajuns

În ultimii ani, au aparut mai multe carti pe acest subiect:

– Puterea obisnuintei
– Obiceiuri zilnice
– Obiceiul Acum
– Puterea angajamentului total

Aceasta ultima este favorita mea. În ea, autorii subliniază importanta faptului de a construi “ritualuri pozitive de consolidare a energiei” . Au facut multe cercetari asupra sportivilor de performanta (in special jucatori de tenis) pentru a identifica ce-i diferentiaza pe primii 10 de restul.

Constatarile lor sunt extrem de interesante. Motivele principale pentru care unii jucatori ajung in top in timp ce restul raman in urma sunt doar 2: “capacitatea de a recupera” si “ritualurile”. Hai sa vorbim despre aceastea din urma.

Numai vointa nu reuseste sa-ti schimbe comportamentele pentru ca este nevoie si de atentia ta constienta.

Sa presupunem ca vrei sa lucrezi mai mult in aer liber si sa incluzi mai multe fructe si legume proaspete în dieta. Daca te bazezi numai pe vointa probabil vei reusi pentru o scurta perioada de timp, pentru ca apoi sa revii la vechile obiceiuri .

Gandeste-te : trebuie sa-ti reamintesti sa te speli pe dinti în fiecare seara? Trebuie sa-ti pui o notita pe oglinda ca sa nu uiti?

Probabil ca nu. De ce ? Pentru că a devenit un obicei subconstient. A devenit un RITUAL .

Ritualurile sunt puternice, deoarece acestea ajuta la fixarea oricarui comportament la nivel subconstient, automat .

Cum ar fi daca nu ar trebui sa-ti reamintesti sa faci exercitiile ci le-ai face pur si simplu automat?

Cum ar fi daca n-ar trebui sa te gandesti mereu la ce sa mananci pentru ca alimentatia ar fi de la sine inteleasa?

Cum ar fi daca ai putea implementa o serie de ritualuri puternice, automate prin care ai ajunge la greutatea ideala, ti-ai ridica nivelul de energie cu 200% si ti-ai asigura o stare minunata de sanatate pentru tot restul vietii tale?

Cum se construiesc Ritualurile

Da-mi voie sa-ti dau un exemplu .

Acum cativa ani, am fost capabil sa mentin un program de exercitii regulat timp de mai multe saptamani.

Insa am incercat sa lucrez dupa un program vag, imprecis. Am fost ocazional la sala de sport, am mers cu bicicleta o vreme si apoi am renuntat.

Ori de câte ori calatoream undeva, imi abandonam programul de exercitii fizice.

Problema a fost … ca nu am avut ritualuri clare pentru aceste activitati! Am lasat ca totul sa se desfasoare prin grija atentie mele constiente.

Intrebati pe oricine lucreaza consecvent. O sa va spuna ca are un program bine stabilit, la intervale de timp regulate .

Luni, miercuri si vineri se duce la sala de sport, probabil dimineata. Atunci cand calatoreste, are chiar un program alternativ de exercitii.

Daca lupti cu dieta si pendulezi între alimentele crude si mancarea gatita sau nu-ti gasesti motivatia pentru a persevera in exercitii… este pentru ca nu ai stabilit ritualuri care sa se ocupe de aceste probleme

Cele 3 elemente ale unui ritual

Un ritual clar include aceste trei elemente :

Cand
La ce ora vrei să faci activitatea?
Unde
In ce loc?
Cum
In ce fel, in ce ordine, de ce altceva este nevoie?

De exemplu, ai putea decide ca în fiecare dimineata sa bei un suc verde. Vei face sucul la 08:00 , dupa programul de exercitii fizice ( cand ), intr-o cantitate suficient de mare pentru a lasa ceva si pe mai tarziu ( cum ). Mai trebuie sa-ti asiguri intotdeauna ingredientele necesare ( cum ). Dacă esti acasa, o sa folosesti blenderul.

Dupa ce vei respecta acest program cateva saptamâni, va deveni un ritual, adica va fi complet automat .

Ce ritualuri iti poti dezvolta

Iti poti transforma complet viata prin crearea unei serii de ritualuri puternice, energizatoare. Iată câteva exemple :

Ritualul de dimineata – primele 5 – 10 lucruri pe care le faci imediat dupa trezire
Programul zilnic de antrenamente
Plimbarea zilnica
Timpul alocat educatiei permanente sau cititului
Timpul alocat internetului
O zi pe saptamana alocata detoxifierii (cu sucuri verzi eventual)
Timpul alocat notitelor intr-un jurnal (inainte de culcare)
Activitati care favorizeaza regenerarea corpului

Nu incerca sa le faci pe toate deodata. Incepe cu unul sau doua ritualuri ( maxim trei ), pana cand acestea devin automate.

Fii foarte precis in privinta celor 3 elemente: unde, cand si cum. Cu timpul, vei ajunge sa dezvolti o multime de ritualuri care iti vor fi de mare ajutor in procesul de regenerare si intinerire!

www.terrana-ecovillage.ro

luni, 1 decembrie 2014

Mamele sobolan si inteligenta emotionala

[...]DACA AI "GENA DEPPRESIEI",DAR DUCI O VIATA LIPSITA DE TRAUME,NU PREZINTI MARE RISC DE DEPRESIE.
Acestea au fost primele indicii ca soarta noastra emotionala si psihologica nu sta in spirarele dublului helix.In functie de experientele pe care un copil le-a avut,in el poate sau nu sa se manifeste o baza genetica pentru timiditate,agresivitate sau delincventa.In loc sa ne gandim la ADN ca la un softwere care ne conduce celulele-sau partitura de pian care ce note vor fi cantate-,este timpul sa ne gandim la el ca la o colectie de muzica.Indiferent daca ne stocam muzica pe un iPad sau pe un teanc de CD-uri sau discuri de vinil,ce muzica auzim depinde de ce muzica punem sa cante.Numai pentru ca il avem,nu inseamna ca armoniile codate in suisurile si coborasurile dinauntrul canelurilor unui LP vor ajunge la urechile noastre.Acum stim ca doar pentru ca avem o anumita gena nu inseamna ca muzica sa va face parte din viata noastra.

Primele indicii despre felul in care ADN-ul poate fi reprimat sau amplificat de experientele noastre provin din studii pe animale de laborator.Prin anii '90,biologul Michael Meaney a inceput sa-si puna unele intrebari despre niste sobolani pe care ii studia.Unii erau extrem de anxiosi si de inhibati;ei erau cei care ramaneau blocati atunci cand erau lasati intr-un mediu nefamiliar si care sareau de un metru atunci cand erau speriati.Erau niste pachete de nervi care tresareau de spaima ca raspuns la o experienta stresanta si eliberau un val de hormoni ai stresului cunoscuti sub numele de glucocorticoizi,care le faceau inima sa pompeze cu putere si incordau muschii pentru goana si atac.Altii erau calmi si relaxati;plasati intr-un spatiu deschis pe care nu il mai vazusera niciodata anterior,ei il explorau fericiti ca niste adolescente intr-un nou mall.Gestionau stresul cu aplomb:atunci cand le era administrat un soc electic,de exemplu,eliberau doar o picatura de glucocorticoizi.Odata ce femelele sobolan relaxate deveneau mame,ele isi dezmierdau puii,echivalentele pentru sobolani ale imbratisarii,sarutarii si dusului la culcare cu povesti.Sobolanii anxiosi,spre deosebire de ceilalti,erau prea nevrotici pentru a-si indeplini indatoriile materne.Erau atat de neglijenti cu linsul si cu dezmierdatul,incat,daca ar fi existat un serviciu pentru protectia copilului in lumea sobolanilor,i-ar fi trimis la lectii de parenting.

La mijlocul anilor '90,Meaney a descoperit ca motivul pentru care unii sobolani aveau mai multi receptori de glucocorticoizi in creier si,astfel, tolerau mai bine stresul,era ca mamele lor au fost generoase cu linsul si cu dezmierdatul lor .Aceasta experienta a contat enorm pentru puii de sobolani,programandu-le creierul sa minimizeze experientele stresante,sa fie curiosi,nerabdatori sa exploreze noi imprejurimi.Insa puii de sobolan ai caror mame i-au lins si i-au dezmierdat rar au crescut fricosi si stresati,hipersensibili la sperieturi si predispusi sa se blocheze ingroziti la orice lucru nefamiliar sau neasteptat.

Dat fiind ca femelele de sobolan anxioase si nevrotice au nascut pui de sobolan nevrotici si anxiosi,toata lumea a presupus ca anxietatea si nevrozismul erau genetice,mostenite si-desigur-permanente.Iar pentru ca femelele de sobolan relaxate au nascut pui de sobolan relaxati,toata lumea a presupus ca buna dispozitie era genetica, innascuta si permanenta.Insa Meaney era de mult sceptic fata de dogma potrivit careia anxietatea si buna dispozitie sunt mostenite la fel cum este mostenita culoarea ochilor.El a deschis,asadar,un fel de agentie de adoptie pentru rozatoare,punand mame nevrotice sa creasca pui nascuti de mame relaxate si mame relaxate sa creasca pui nascuti de mame nevrotice.Puii nascuti de mame anxioase,nevrotice si neglijente,dar crescuti de mame atente au crescut relaxati,vioi,curiosi si complet echilibrati,fericiti sa exploreze spatii nefamiliare si sa paseasca in situatii noi-exact ca mamele lor adoptive.Puii nascuti de mame atente si relaxate dar crescuti de mame neglijente au ajuns niste pachete de nervi,tresarind puternic atunci cand erau luati prin surprindere si facandu-se mici de frica atunci cand se trezeau intr-un mediu nefamiliar .Cand sobolanii adoptati au devenit la randul lor parinti,femelele s-au purtat mai degraba ca mamele lor adoptive decat ca mamele lor naturale:cele nascute de mame neglijente,dar crescute de mame care si-au facut datoria de a le linge si dezmierda si-au tratat puii la fel,in timp ce femelele nascute de mame constiincioase,dar crescute de unele neglijente si-au neglijat si ele puii.Sobolanii au mostenit un comportament de la mame ale caror gene nu le impartaseau.

Ai putea sa crezi ca mamele sobolan i-au invatat cumva pe puii lor adoptati cum sa se poarte si cum sa isi trateze,la randul lor,puii,sau cel putin le-au modelat comportamentul anxios sau relaxat.Insa Meaney s-a gandit ca s-ar putea sa fie vorba despre ceva mai profund.El stia ca una dintre genele care il fac pe sobolan sa fie anxios produce acei receptori pentru hormonii de stres din hipocampus-cei din care sobolanii relaxati aveau multi,iar sobolanii nevrotici aveau putini.

Ceea ce au descoperit Meaney si colegii sai a fost ca gena care ordona productia de receptori ai hormonului de stres este influentata de experientele traite la o varsta frageda.Gena este de doua ori mai activa la puii crescuti de o mama atenta decat la puii crescuti de o mama neglijenta.Mecanismul exact prin care se intampla acest lucru,a descoperit Meaney,este ca linsul si dezmierdatul mamei sobolan permite genei responsabile cu receptorii glucocorticoizilor sa fie activata.Dar daca o mama sobolan este neglijenta,lingandu-si si dezmierdandu-si rar puii,gena responsabila cu receptorul hormonului stresului este reprimata:un ciorchine de atomi(cunoscut sub numele de grupare de metil) se aseaza,la propriu,pe gena si o inabusa.Rezultatul a fost atat de alarmant,incat una dintre cele mai mari reviste de stiinta din lume l-au refuzat pe Meaney atunci cand acesta i-a propus sa-i publice lucrarea;notiunea de activare sau dezactivare de catre mediu a genelor rasturna,in mod decisiv,prea mult dogma.

Oamenii nu sunt sobolani,dar ADN-ul nostru poate fi si el redus la tacere de grupari de metil,asa cum a descoperit Meaney intr-un alt studiu revolutionar.El si echipa sa s-au servit de o resursa stiintifica macabra,dar pretioasa,Banca de Creieri de Sinucigasi din Quebec.Banca contine mostre de tesut cerebral provenind de la oameni care si-au pus capat zilelor,conservate toate in containere Pyrex intr-un spatiu frigorific la Institutul pentru Sanatate Mentala Douglas din Montreal si insotite de fisele psihologice si medicale complete.Meaney a studiat mostre provenind de la 36 de creieri:o treime de la sinucigasi care au fost maltratati in copilarie,o treime de la sinicigasi care nu au fost maltratati si o treime de la persoane care nu s-au sinucis.Analizand creierul oamenilor asa cum l-au analizat pe cel al sobolanilor,el si colegii sai au descoperit ca,spre deosebire de creierul unor persoane care si-au luat viata si au fost maltratate in copilarie continea semnificativ mai multi inhibitori de metilare pe gena responsabila cu receptorul glucocorticoid.Aceasta era gena despre care echipa lui Meaney a descoperit ca era metilata la sobolanii crescuti de mame neglijente.La oameni,ca si la rozatoare,atunci cand aceasta gena este redusa la tacere,sistemul de raspuns la stres este declansat extrem de usor,iar capacitatea de a face fata adversitatii este destul de redusa.Activitatea anormala a sistemului de raspuns la stres a fost mult legata de sinucidere.Odata cu aceasta descoperire din 2009,Meaney a inchis lantul cauzal:maltratarea copilului altereaza exprimarea genelor la nivelul creierului.

Contrar parerii ca genele pe care le avem sunt stabile si neschimbatoare,studii ca ale lui Meaney arata ca ADN-ul nostru este mai degraba o colectie vasta de Cd-uri:doar ca pentru ca ai un CD nu inseamna ca il vei pune,iar doar pentru ca ai o gena nu inseamna ca este activata.In schimb,punctul pana la care genele sunt activate este puternic afectat de mediu.Desi putem avea,sa spunem,o predispozitie genetica spre anxietate,sa fim crescuti intr-un mediu care cultiva serenitatea poate reduce la tacere "ADN-ul anxios"si-l poate impiedica sa aiba un efect la nivelul creierului si ,prin urmare,asupra comportamentului nostru.Este ca si cum nu am introduce niciodata acel CD in player.

Un studiu din 2005 a aratat ca gemeni identici care au avut vieti asemanatoare si care si-au petrecut cea mai mare parte din viata impreuna erau mai asemanatori din punct de vedere epigenetic decat gemeni gemeni identici care aveau stiluri de viata diferite si traiau cea mai mare parte a vietii lor despartiti,ceea ce probabil ca insemna ca impartaseau putine experiente.Pana la varsta de 15 ani,gemenii crescuti despartiti prezentau de patru ori mai multe diferente epigenetice-de patru ori mai multe gene reduse la tacere la un geaman,dar nu si la celalalt-decat aveau la varsta de trei ani,cand experientele lor de viata erau apropiate pana la identice.Aceasta este secretul prin care un mediu diferit traduce genomi identici la persoane diferite.[...]

Creierul si inteligenta emotionala-Richard J.Davidson,Sharon Begley

vineri, 7 noiembrie 2014

Scoala Primara Combs,Carolina de Nord


[...]In 1999 Scoala Primara Combs din Raleigh,Carolina de nord,se chinuia ca scoala magnet din sistemul public al districtului Wake.(O scoala magnet atrage elevi din afara teritoriului arondat ei pentru ca pune accent pe o anumita tema sau set de aptitudini.)Capacitatea scolii era de mai mult de opt sute de elevi,dar s-au inscris numai trei sute cincizeci.Rezultatele testelor de la Combs erau cele mai mici din intreg districtul,numai doua treimi din elevi treceau la limita testele de sfarsit de an.Moralul profesorilor era scazut.Scolii ii lipseau viziunea si misiunea comune.Cladirea era murdara.Parintii erau nemultumiti.In plus,conditiile socio-economice ale scolii reprezentau o provocare.Se vorbeau douazeci si noua de limbi diferite in scoala.Directoarea Muriel Summers se confrunta cu o imensa provocare.In acel an Summers a participat la una dintre prezentarile mele de la Washington.Predam despre Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace,un set de principii universale si atemporale,valabile pentru orice organizatie,familie societate sau individ.In timpul unei pauze,directoarea scolii a venit la mine,s-a prezentat,m-a privit drept in ochi si m-a intrebat:"Domnule Covey,credeti ca aceste deprinderi pot fi predate copiilor?"I-am raspuns:"Cat de tineri?"A zis:De cinci ani."M-am gandit repede si i-am spus:"Nu vad de ce nu.Anuntati-ma va rog daca le veti pune vreodata in aplicare in scoala dumneavoastra."

Abordarea este una dinspre interior spre exterior:mai intai,profesorii si administratorii invatau si traiau pe baza celor sapte deprinderi,dupa care le integrau in ceea ce predau zilnic.Profesorii incadrau in mod creativ aceste principii in fiecare subiect:citirea,matematica,arta,istoria,stiintele si studiile sociale.Zilnic,din momentul in care intrau in scoala si pana suna ultimul clopotel,copiii preluau convingerea adultilor ca ei sunt liderii propriilor vieti,ca au talente de neinlocuit si ca pot schimba ceva.
"Daca aceasta este o scoala pentru lideri,atunci nu elevii ar trebui sa fie cei care conduc scoala?",s-a intrebat Summers.Pornind de la acesta idee,ea a dezvoltat numeroase roluri de lider in scoala.La A.B.Combs poti fi lider la muzica,arte sau stiinte,lider in domeniul audio-vizual,lider de clasa,lider de cantina,lider al locului de joaca si asa mai departe.Copiii depun cereri pentru astfel de functii,pe care le iau foarte in serios.Rolurile se inverseaza in mod constant si fiecare copil are ocazia sa fie lider.Pe cat posibil,Summers le permite elevilor sa conduca scoala.Astfel,acestia conduc organizatii,fac anunturi de dimineata si sunt escorte atunci cand scoala are vizitatori.

In primul an,rezultatele scolii primare Combs au trecut de la cele mai scazute din district la 97% peste limita.La un moment dat ,am intrebat-o pe directoare,fara ocolisuri,ce impact avea introducerea in programa a formarii caracterului tinerilor prin intermediul principiilor asupra pregatirii academice.Ea a raspuns ca impactul era profund.Eu am intrebat-o daca putea dovedi aceasta afirmatie cu cifre,la care ea mi-a raspuns cu urmatoarele cuvinte:"Da.Acum 18 luni,67% din elevii nostri au avut un randament scolar la un nivel academic standard sau deasupra acestuia."Sa ne gandim o clipa la afirmatia facuta de directoare-este vorba de aceleasi familii,aceleasi facilitati,in linii mari aceeasi programa si aceleasi manuale,aceleasi cladiri ca institutii de invatamant-si o singura variabila:principiile cultivarii caracterului introduse si integrate in pregatirea si in viata copiilor.Optsprezece luni!
Combs pornise de la amenintarea inchiderii activitatii din cauza rezultatelor sub limita acceptata si ajunsese la rezultate cu mult peste acea limita.De la 350 de elevi,scoala a ajuns sa aiba 860 si,de obicei,are o lista de asteptare de mai mult de 500 de copii.Preturile locuintelor di zona au urcat foarte mult,iar unii parinti conduc timp de o ora pentru a-si duce copiii la scoala.

Scoala A.B.Combs a primit numeroase distinctii:

-Titlul National de Excelenta pentru Scoala "Blue Ribbon"(acordat de ministerul Invatamantului din S.U.A)
-Premiul National de Excelenta pentru Scoala "Magnet",acordat trei ani consecutiv(cea mai inalta distinctie acordata de Scolile Nationale "magnet"(din mii si mii de scoli) de pe intreg teritoriul Statelor Unite ca performanta academica,98% din elevii sai avand un randament la nivelul academic standard peste acest nivel.
-Distinctia Scoala de Excelenta din North Carolina
-Distinctia Antreprenoriala decernata de guvernatorul statului North Carolina
-Premiul I,Scolile Nationale pentru Formarea Caracterului
-Invitata la prezentarea Conferintei Scolilor Model,2004
-Finalista la Concursul pentru Distinctia Secolului 21,acordata pentru Excelenta in Domeniul Educatiei,2004[...]


A treia cale.Cum sa rezolvam cele mai dificile probleme ale vietii-Stephen R. Covey

Spectrul autismului

[...]Activitatea cerebrala a copiilor autisti diferea de cea a copiilor care se dezvota tipic la nivelul altei regiuni,in cursul efectuarii sarcinii referitoare la perceperea feței: exista o activitate mai mare la nivelul amigdalei.Amigdala este critica pentru invatarea emotionala si este o structura-cheie in cadrul unor retele importante pentru frica si anxietate;ea este responsabila de perceperea amenintarilor din mediu.Multi dintre copiii autisti care abia se puteau uita in ochii unei fețe dintr-o fotografie(ca sa nu mai vorbim de o fața din lumea reala)prezentau un nivel de activitate extrem de ridicat in amigdala.Faptul ca nivelul activitatii amigdalei este ridicat atunci cand copiii autisti se uita la fețe- chiar si numai timp de cateva fractiuni de secunda,sugereaza ca,facand acest lucru,ei se simt profund incomod,chiar infricosati,si ca,atunci cand se uita in ochii cuiva,creierul si corpul lor sunt inundate cu mesaje pe care le interpreteaza ca amenintatoare.Doar uitandu-se in alta parte pot opri acest atac.Intr-adevar,atunci cand copiii si-au intors privirea de la zona ochilor(asa cum a revelat sistemul de urmarire a ochiului),activitatea de la nivelul amigdalei a scazut,sugerand ca intorcerea privirii este o strategie de calmare,de reglare a emotiei,in vederea reducerii anxietatii si a fricii.Evitand ochii altor persoane,copilul autist poate reduce stimularea sociala pe care o considera atat de amentatoare.
Daca niveluri inalte de activare a amigdalei sunt neplacute si interpretate de creier ca semnaland prezenta a ceva amenintator,asa cum sugereaza aceste studii,atunci expresiile nevinovate de pe fețele strainilor si chiar ale membrilor familiei sunt susceptibile sa fie interpretate ca amenintatoare.Eu banuiesc ca toti copiiii cu autism recurg la strategia intoarcerii privirii de timpuriu in viata lor.Ei se simt anxiosi atunci cand se uita la fețe si descopera ca pot reduce sau evita acea anxietate uitandu-se in alta parte.
Dar acea alinare are un pret usturator.O consecinta a intoarcerii de la fețele altor oameni este ca ei rateaza informatii sociale importante pe care fețele,dar in mod special ochii,le comunica.
Mike,un baiat autist in varsta de 15 ani care a participat la studiile noastre,mi-a confirmat acest lucru.El era foarte curios in legatura cu cercetarea noastra si nerabdator sa afle mai multe despre rezultate.Dupa sesiunea sa in interiorul scannerului,l-am intrebat pe pe Mike daca ar fi dispus sa vina la un seminar pe care il tineam,sa vorbeasca despre autismul sau,sa descrie cum te simti sa privesti alti oameni in fața si sa interactionezi social.A acceptat cu placere.Stand la masa cu o duzina de studenti,l-am intrebat pe Mike despre stabilirea contactului vizual.El a descris in termeni emotionanti dificultatea si ridicolul cu care se confrunta ca urmare a faptului ca nu priveste oamenii drept in fața.Pustii de la scoala presupun ca nu ii pasa de ei,pentru ca nu ii priveste in ochi atunci cand vorbeste cu ei.
Dar Mike simte ca nu prea are de ales.Este cuprins de o teroare cumplita,ne-a spus el,ori de cate ori se uita la fețe si ,mai ales,la ochi.
[...]

Creierul si inteligenta emotionala - Richard J.Davidson,Sharon Begley

vineri, 31 octombrie 2014

Permacultura anul 10500 i.e.n Bolivia

Pentru cei care sustin ca de-a lungul istoriei omenirii nu s-au practicat principiile permaculturii la scara larga iata ca se inseala...

fragment Amprentele zeilor - Graham Hancock :

[...]Exista dovezi uluitoare de pe intregul Altiplano despre niste experimente agricole extrem de avansate si de savante,care au fost intreprinse cu mare ingeniozitate si dedicatie,pentru a compensa inrautatirea climei.
Cineva a facut eforturi extraordinare pentru a realiza campuri suprainaltate in zonele care fusesera,pana de curand,sub apele lacului-metoda care a creat benzi alternative caracteristice,de terenuri inalte si joase.Abia in anii '60 a fost descifrata functia originara a acestor terenuri ondulate formate din valuri de pamant si canale.Vizibile inca si astazi si denumite waru waaru de catre indienii localnici,ele s-au dovedit a face parte dintr-o tehnica agricola complicata,conceputa in vremuri stravechi,dar care reusea "sa depaseasca tehnicile agricole moderne."

In ultimii ani,o parte dintre aceste campuri suprainaltate au fost refacute de arheologi si agronomi.Culturile experimentale realizate aici au dat in mod constant de trei ori mai multi cartofi decat chiar si cele mai productive culturi traditionale.In plus,intr-o perioda extrem de rece,gerul "a afectat prea putin campurile experimentale"In anul urmator,culturile de pe terenurile suprainaltate au rezistat cu succes unei secete la fel de distrugatoare.Nici cand inundatiile au lovit zona,aceste campuri nu au avut de suferit.

Intr-adevar,o tehnica agricola eficace,conceputa de o civilizatie atat de veche,incat nu i se mai cunoaste nici numele,a functionat cu atata succes in Bolivia rurala,incat a atras atentia agentiilor guvernamentale si internationale de dezvoltare si este testata si in alte parti ale lumii[...]


sâmbătă, 9 august 2014

O "fantana" alternativa

Vom studia tehnica preluării apei din primul strat de pânză freatică prin metoda ţevii bătute în pământ, sau a puţului american, cum i se mai spune. Mai puţin cunoscut în Moldova, procedeul e cât se poate de „pe val” în Transilvania, dar şi în Muntenia, în judeţe precum Buzău, Prahova dar şi altele.

Despre ce este vorba?

Se bate în pământ nişte ţeavă galvanizată, cu un diametru ce poate fi între ½ şi 2 ţoli şi o lungime totală de 2, până la 15 metri, până ce aceasta ajunge la pânza freatică de suprafaţă. Treaba se face pe segmente de 1-1,5 metri lungime, să poată fi convinse uşor să alunece în sol. Se îmbină segmentele între ele prin sudură sau filetare şi mufare şi iată sistemul nostru de preluare a apei freatice!

Cum se alege locul?


Înainte de orice, ne alegem locul amplasării puţului cu ţeavă.

Avem la îndemână mai multe tipuri de metode: tradiţional – după semnalmentele naturale; modern – aparatură geofizică; psihotronic – radiestezia ştiinţifică; metoda logică – amplasarea în defileul sau în vecinătatea unei ape curgătoare de exemplu sau în văile unor versanţi cu izvoare.

Dacă nu ne pricepem, chemăm, fireşte, un specialist. Dacă e vorba de prima sau a treia dintre metodele de mai sus, e bine să ne asigurăm că specialistul e într-adevăr cineva pe care ne putem baza.

Dar în pofida antireclamei omniprezente, şi acestea două pot da rezultate excelente şi care nu sunt doar rodul întâmplării. Spre exemplu, bătrânii fântânari cu renume spun (rar de tot, când simt că nu mai contează că divulgă secretul) că alegerea tradiţională e fără greş atunci când se ghidează după prezenţa anumitor specii de vegetaţie spontană, cum ar fi bozul şi podbalul.
Materia prima principală: ţeava galvanizată

Odată ce am stabilit locul viitoarei noastre „fântâni”, ne procurăm una sau două bucăţi de ţeavă galvanizată de 6 metri lungime, având grijă ca grosimea peretelui să fie cât mai mare, pentru a-i conferi o rezistenţă mecanică mai ridicată.

Se taie în segmente care pot fi bătute în pământ relativ confortabil, fără să ne silească să ne căţărăm pe suprastructuri improvizate şi să facem tot felul de cascadorii.

Unul din segmentele de ţeavă, care va fi bătut primul, se „dotează” cu patru rânduri de găuri între 4 şi 8 mm (funcţie şi de diametrul ţevii) dispuse în cruce, pe o lungime de circa 1 metru.

Vom avea în final 100 de găuri, deci 25 pe fiecare rând.

La capătul penetrant, i se ataşează un con prelucrat la strung dintr-o bucată de metal compactă, mufat pe interiorul ţevii. Diametrul bazei conului va fi egal cu diametrul exterior al ţevii noastre iar înălţimea acestuia va fi egală cu trei sau mai multe diametre, pentru uşurarea pătrunderii în sol.
Sarea grunjoasă, un alt material necesar

Odată încheiată „echiparea” penetratorului, următorul pas va fi armarea acestuia. Aceasta se realizează prin acoperirea tuturor găurilor cu vaselină.

Atenţie, numai cât ţine peretele ţevii, nu băgaţi vaselină şi în ţeavă!

Apoi se trece la umplerea ţevii cu sare de murături (sare gemă sau sare grunjoasă, cum i se mai spune), deci nemăcinată, cu o granulaţie cât mai mare, până la ultimul rând de găuri, chiar puţin peste acesta.

Avem acum materialele necesare.

Ne trebuie şi ustensilele: baros, aparat de sudură electric sau autogen, nivele sau fir cu plumb, ferăstrău de metale sau polizor unghiular cu disc de tăiere metal, după caz, filieră la dimensiunea exterioară a ţevii şi port-filieră.
Şi acum, proba practică!

Se împlântă vârful în pământ, se bate cu barosul acest prim segment, având grijă la respectarea verticalităţii, până când rămâne deasupra solului o bucată de 15-20 cm lungime.

Se taie porţiunea deformată de lovituri şi se sudează ori se mufează cu filet al doilea segment. Apoi se continuă procedura.

De la al doilea segment în sus, la fiecare jumătate de metru facem o pauză cu dublu temei. Unu: ne odihnim puţin, căci mânuirea barosului nu e chiar floare la ureche şi, doi, testăm „sistemul” să nu fi pătruns în stratul de apă.

Cum se face aceasta? Simplu: se leagă cu o sforicică de cânepă un şurub scurt şi gros cât să circule nestingherit prin ţevă în sus şi în jos.

Se coboară „sonda” până la primul segment, unde se va opri pe sare. Se lasă două-trei secunde în repaus şi apoi se scoate afară. Dacă şurubul şi sforicica sunt ude, stratul de apă freatică tocmai ne-a transmis salutări cordiale şi bun găsit!

Sunt relativ rare cazurile în care acest lucru se petrece la al doilea segment de ţeavă, dar nu imposibile. Dacă nu, îi dăm zor mai departe cu înfiptul ţevii în pământ.

Dacă locul a fost stabilit corect, de regulă vom găsi apa până în 6-8 metri cel mult.

Cum procedăm pe urmă?
Se taie şi se filetează capătul de sus al ţevii. Se sapă în jur o concavitate (operaţiunea se poate face şi înainte de instlarea ţevii) în care se toarnă beton. Se prinde flanşa în beton cu şuruburi. Pe ea se instalează o pompă manuală.Totul cu garniturile de rigoare, fireşte.

Se armează pompa şi se trage apa afară până când începe să iasă curată, semn că s-a dizolvat sarea şi s-a creat o pungă de preluare a apei în jurul segmentului de ţeavă găurit. Dacă suntem norocoşi, punga aceasta, mărginită de pietriş şi nisip grosier, va fi suficient de mare să putem extrage cantităţi mari odată – până la 200 litri.

E bine să se folosească intens puţul câteva zile, pentru a se forma o cavitate subterană sănătoasă şi pentru a se forma trasee solide de reumplere a acesteia.

Această tehnologie arhaică dă rezultate surprinzătoare şi nu costă nici pe departe cât ar ajunge o fântână clasică.

Până în 300 de lei ţeava, dacă ne trebuie o lungime mai mare, în jur de 200 lei pompa manuală, ceva electrozi de sudură şi, dacă vrem să facem pe boierii, plata forţei de muncă.

Timpul amplasării dispozitivului – maxim o zi de lucru, dacă solul e pretenţios.

Vă dorim spor la lucru şi să beţi cea mai bună apă proprie, dacă se poate!

Ion SCUTARU

luni, 21 aprilie 2014

Putera comunitatii

Chiar dacă vă preocupaţi în mare parte de siguranţa viitorului Dvs., comunitatea este
probabil cea mai bună investiţie pe care o puteţi face. Când sistemul financiar se va
destrăma, cele mai multe investiţii vor deveni simple bucăţi de hârtie sau fişiere de date
electronice. Valoarea lor derivă doar din reţeaua de acorduri sociale pe care le conţine şi le
interpretează. Nici măcar aurul fizic nu oferă prea multă siguranţă atunci când lucrurile
devin foarte grave. În vremuri de criză extremă, guvernele confiscă, de obicei, proprietăţile
private în aur – Hitler, Lenin şi Roosevelt, toţi au procedat astfel. Şi chiar dacă până şi
guvernul se va dizolva, atunci oamenii înarmaţi vor veni şi vă vor lua aurul şi orice formă
de avere.Uneori citesc website­ul financiar Zero Hedge pentru remarcabila analiză a scuzelor
şi a intrigilor elitei care deţine puterea financiară. În viziunea întunecată a acestui website,
nicio clasă de bunuri, cu excepţia aurului fizic şi a altor bunuri comune fizice, nu mai este
sigură în zilele noastre. Sunt de acord cu logica sa în principiu, dar consider că nu merge
îndeajuns de departe. Dacă sistemul decade până în punctul hiperinflaţiei, atunci instituţia
proprietăţii – în măsura în care banii pot fi o convenţie socială – se va prăbuşi, de
asemenea. În vremurile de tumult social, nu pot să îmi imaginez ceva mai periculos decât
deţinerea câtorva mii de grame de aur. Într­adevăr, siguranţa poate fi găsită doar în
comunitate: gratitudinea, legăturile sociale şi sprijinul pe care ţi le oferă oamenii din jurul
tău. Dacă aveţi o avere acum, vă recomand, în calitate de consilier pentru investiţii, să o
folosiţi pentru a îmbogăţi oamenii din jurul Dvs., într­un mod durabil.

Între timp, înainte ca sistemul curent să intre în colaps, orice facem pentru a proteja
anumite resurse naturale, sau sociale, de a deveni bani, va accelera colapsul şi va atenua
gravitatea acestuia. Orice pădure pe care o salvaţi de la dezvoltare, orice şosea pe care o
opriţi, orice grup cooperativ pe care îl stabiliţi; orice om pe care îl învăţaţi să se îngrijească
singur, sau să îşi construiască singur o casă, să îşi gătească singur mâncarea, sau să îşi facă
singur propriile haine; orice avere pe care o creaţi, sau pe care o adăugaţi la domeniul
public; orice veţi oferi, fără limite, Sistemului care devorează lumea, va contribui la
scurtarea duratei de viaţă a Sistemului. Iar când sistemul monetar se va prăbuşi, dacă deja
nu veţi depinde de bani pentru o parte a necesităţilor şi plăcerilor vieţii, atunci prăbuşirea
banilor va cauza o tranziţie mult mai puţin dură pentru Dvs. Acelaşi lucru se aplică şi la
nivel social.

Orice formă de bunăstare naturală, fie ea biodiversitate, sol fertil sau apă
curată şi orice comunitate sau instituţie socială care nu este un vehicul pentru convertirea
vieţii în bani, va susţine şi va îmbogăţi viaţa de după bani.

charles eisenstein-economia sacra banii darul si societatea in epoca tranzitiei

duminică, 9 martie 2014

Cea mai mare centrală solară din lume. Asigură energie electrică pentru 140.000 de locuinţe

Cea mai mare centrală solară din lume se află în California şi a început deja să funcţioneze, asigurând energie electrică ecologică locuitorilor din acest stat.

Centrala este formată din 300.000 de oglinzi controlate de un computer. Fiecare oglindă are 2,1 metri înălţime şi 3 metri lăţime, iar turnul în care apa este incălzită şi transformată în aburi pentru alimentarea turbinelor are o înălţime de 139 de metri.

Ivanpah Solar Electric Generating System este cea mai mare centrală solară din lume.

Când funcţionează la capacitate maximă, centrala poate produce 392 megawatts de energie solară, suficientă pentru a asigura electricitatea pentru 140.000 de locuinţe din California.

Datorită acestui sistem ecologic, regiunea a scăpat de poluarea provocată de centralele care emiteau în atmosferă dioxid de carbon.
Ivanpah Solar Electric Generating System se află la graniţa dintre Nevada şi California.

www.gizmodo.com

sâmbătă, 1 februarie 2014

Why We Are Different?

Unii observatori, văzând consecinţele dezastruoase ale monedelor de astăzi, bazate
pe credite, pledează pentru o întoarcere la zilele bune în care moneda era susţinută de ceva
tangibil, cum este aurul. Ei motivează prin faptul că moneda susţinută de bunuri de larg
consum nu va produce inflaţie şi va elimina obligaţia de creştere nesfârşită. Cred că unii
dintre aceşti pledanţi pentru „moneda solidă“, sau „bani reali“, ating o dorinţă atavică de a
se întoarce în zilele mai simple, când lucrurile erau doar ceea ce sunt ele, de fapt.
Împărţind lumea în două categorii, reală (obiectivă) şi convenţională, ei cred că banii­
credit sunt o iluzie, o minciună, care trebuie să se prăbuşească în mod inevitabil la fiecare
ciclu de decădere. De fapt, această dihotomie este ea însăşi o iluzie, o construcţie care
reflectă mitologiile mai profunde – cum este doctrina obiectivităţii în fizică – care sunt
demolate, la rândul lor, în vremurile noastre.

Diferenţa dintre moneda susţinută şi cea nesusţinută nu este atât de mare cum am
crede. La prima vedere, ele par foarte diferite: o monedă susţinută îşi derivă valoarea din
ceva real, în timp ce o monedă nesusţinută are valoare doar pentru că oamenii sunt de
acord cu acest lucru. Aceasta este o falsă distincţie: în oricare dintre cazuri, ceea ce conferă
în final valoare banilor este povestea care îi înconjoară, un set de convenţii sociale,
culturale şi legale.În acest punct, cei care pledează pentru „banii reali“, sau pentru moneda susţinută,
pot obiecta „Nu, exact aceasta este ideea: o monedă susţinută primeşte valoarea de la
bunul de larg consum aferent, nu din acorduri“.

Greşit!

Mai întâi să ne gândim la exemplul standard pentru ceea ce pledanţii numesc „bani
reali“: monedele din aur şi argint. Acestea sunt valoroase, spun ei, deoarece materialul din
care sunt făcute este valoros. Aceasta este sursa valorii lor, iar însemnele de pe ele sunt
acolo ca o garanţie, pentru a acorda încredere în greutatea şi puritatea lor. Dar, în ciuda
nostalgiei pentru banii reali de altădată, multe sisteme monetare din aur şi argint, din
istorie, nu s­au potrivit cu această descriere, ci au avut o valoare care a depăşit­o pe cea a
bunului aferent. Ele diferă de banii de hârtie în rang, nu în esenţă. Banii
de hârtie şi cei electronici nu sunt o îndepărtare de moneda metalică, ci o extensie a acestora.

Pentru a complica şi mai mult lucrurile, ce este această „valoare a bunului“? La fel ca
banii, proprietatea este o construcţie socială. Ce înseamnă să ai ceva? Posesia fizică devine
deţinere doar dacă această posesie este legitimată social; dacă este legitimată, posesia
fizică nu este nici măcar necesară. Până la urmă, pe pieţele de bunuri de larg consum de
astăzi, cei mai mulţi investitori nici măcar nu ating bunurile pe care le cumpără.
Tranzacţiile lor sunt un set de ritualuri, manipulări simbolice învestite cu putere prin
intermediul unor credinţe comune. Natura fictivă a deţinerii nu este un fenomen recent.
Aurul nu are niciodată nevoie să iasă din ascunzătoare pentru a fi o susţinere pentru monedă.
De fapt, nici nu trebuie să plece din pământ. Chiar dacă am adopta un standard în aur,
cele mai multe tranzacţii vor folosi tot simboluri de hârtie sau digitale.
Doar povestea care conferă valoare acestor simboluri ar fi diferită.

Mai mult, valoarea bunurilor de larg consum depinde de acordurile sociale. Acest
lucru este în special valabil pentru aur care, spre deosebire de alte forme autentice de bani,
reprezentaţi de bunuri de larg consum – cum ar fi vitele sau cămilele, are o valoare
utilitară foarte mică. Puteţi face bijuterii drăguţe din el, dar are o utilitate industrială
foarte mică în comparaţie cu alte metale preţioase, cum ar fi argintul sau platina. Aceasta
înseamnă că valoarea aurului depinde de convenţie. Acest lucru îl face, într­adevăr, o
alegere ciudată pentru cei care vor bani ai căror valoare să fie independentă de convenţie,
bani care au valoare „reală“.
Ceea ce este adevărat în cazul aurului, este adevărat şi în cazul altor bunuri de larg
consum. Într­o societate cu un înalt grad de diviziune a muncii, cum este a noastră,
utilitatea celor mai multe bunuri de larg consum depinde, la fel ca în cazul banilor, de o
reţea de acorduri sociale. Cât de folositor este pentru Dvs. un lingou de fier? Un baril de
petrol,o tonă de hidroxid de sodiu industrial?
În grade diferite, ele sunt valoroase numai în contextul unui număr mare de oameni care să
îndeplinească rolurile specifice, inter­relaţionate, care pun aceste lucruri în uz. Cu alte
cuvinte, bunurile de larg consum, la fel ca banii, au de asemenea o valoare fiduciară pe
lângă cea intrinescă – într­adevăr, la o examinare atentă,
distincţia este demolată aproape în totalitate.

Să ne gândim mai mult la ceea ce înseamnă susţinerea banilor. În mod superficial
este simplu. Ca să luăm exemplul dolarului SUA de dinainte de 1972, acest lucru însemna:
„Puteţi duce un dolar la Rezerva Federală şi să îl răscumpăraţi pe a treizecea parte (sau cât
era) dintr­o uncie** de aur.“ Dar această imagine simplă este plină de complicaţii. Pentru
majoritatea utilizatorilor de dolari, chiar dacă ar fi fost permis, nu era în mod practic
fezabil să mergi la cel mai apropiat birou al Rezervei Federale. Din câte ştiu, aurul era
foarte rar transportat, nici măcar între bănci, pentru achitarea unor plăţi. Aurul băncilor
era ţinut în băncile Rezervei Federale; faptul că acestea îl deţineau era o chestiune de
înregistrare, nu de posesie fizică. Sistemul ar fi funcţionat chiar dacă aurul nu era prezent
în mod fizic. Nimeni, în afară de băncile străine, nu schimba, de fapt, dolari în aur. De ce
ar fi făcut­o cineva, de vreme ce dolarii – şi nu aurul – erau folosiţi ca bani? Dacă credem
că dolarii (în epoca standardului în aur) erau valoroşi deoarece puteau fi schimbaţi în aur,
nu este probabil şi reversul adevărat, că aurul era valoros pentru că putea fi transformat în dolari?

Avem tendinţa să credem că, într­un sistem monetar susţinut cu bani de hârtie sau
electronici, susţinerea constă în banii reali, iar hârtia este doar reprezentarea lor. Dar, de
fapt, hârtiile sunt banii reali. Asocierea lor cu aurul a fost doar o proiecţie de sens, aproape
o formulă magică, oferindu­ne permisiunea de a crede în povestea valorii. Această poveste
creează valoare. De fapt, nu a fost niciodată posibil ca cineva să răscumpere banii de hârtie
cu aur. Dacă ar fi încercat aceasta prea mulţi oameni, banca centrală ar fi putut (şi deseori
a făcut­o) simplu să declare că nu va mai răscumpăra.Presupusul fapt al
convertibilităţii banilor în cantitatea de aur X este o construcţie, o ficţiune convenabilă,
care depinde de o reţea de acorduri sociale şi percepţii comune.
În mod similar, înainte ca Statele Unite să anuleze acordul Bretton­Woods, la
începutul anilor 1970, valutele lumii erau fixate în funcţie de dolarul SUA, care era, în
schimb, stabilizat în aur. Dacă o ţară acumula rezerve de dolari SUA, putea să îi
răscumpere de la Rezerva Federală prin câteva tone de aur. Aceasta nu era chiar o mare
problemă imediat după cel de­al doilea război mondial, dar la sfârşitul anilor 1960,
aproape toată rezerva de aur a Statelor Unite fusese trimisă peste ocean, ameninţând­o cu
falimentul. Deci, Statele Unite au anunţat, simplu, că nu vor mai răscumpăra dolari în aur
în cadrul sistemului bancar internaţional, la fel cum încetaseră să o facă şi în cadrul
domestic, cu patru decenii mai devreme,
ceea ce denotă că standardul în aur era doar o ficţiune convenabilă.

Proclamaţia că banii sunt susţinuţi este puţin diferită de orice altă incantaţie
ritualică, pentru că îşi derivă puterea din credinţa umană colectivă. Oricât de adevărat ar fi
acest lucru în privinţa aurului, sunt şi mai adevăratele recentele şi sofisticatele propuneri
de susţinere a monedei, cum ar fi moneda terra a lui Bernard Lietaer şi propunerile
recente pentru Drepturile Speciale de Tragere revizuite ale FMI – care să fie susţinute de
către un coş de bunuri de larg consum, menit să reflecte activitatea economică generală.
Există un merit al acestei abordări – într­adevăr, este un pas în direcţia pe care o ilustrez
în această carte. Dar această susţinere este în mod clar o ficţiune: nimeni nu îşi va
schimba, vreodată, monedele terra pentru livrarea fizică – la uşă – a combinaţiei prescrise
de petrol, cereale, certificate de emisii de dioxid de carbon, şuncă de porc, lingouri de fier
şi orice altceva de pe listă. Nicio persoană nu are nevoie, vreodată, de aceste lucruri ca
posesie personală. Valoarea lor este colectivă, existând numai într­o vastă reţea de relaţii
economice. Dar acest lucru este OK! Răscumpărarea actuală, practică, nu este necesară
pentru a califica ceva drept monedă susţinută. Da, răscumpărarea este o ficţiune, o
poveste, dar poveştile au putere. Toţi banii sunt o poveste. Nu avem alternativă la crearea
banilor decât în cadrul unei matrici de poveşti. Nimic din ceea ce am scris nu a descalificat
sistemele monetare susţinute. Dar, dacă ar fi să alegem un sistem monetar susţinut, motivele
să fie clare. Nu este vorba de a face banii „reali“, într­un mod în care monedele nesusţinute
nu sunt. Este vorba de a conferi banilor povestea valorii pe care dorim să o creăm.
Povestea susţinerii poate fi folosită pentru a limita şi pentru a conduce crearea
banilor. Astăzi, acordăm acest drept doar băncilor şi îl îndreptăm către profitul mobil –
banii merg către cei care vor face mai mulţi bani. Din punct de vedere istoric, totuşi,
problema banilor este o funcţie specială, sacră, la care nu se poate renunţa uşor. Banii au
puterea magică a semnului şi înglobează acordul unei societăţi întregi. O parte din spiritul
societăţii trăieşte în cadrul lor, iar puterea de a­i crea trebuie să fie păzită la fel de bine
cum un şaman îşi păzeşte punga magică. Pe mâini greşite, puterea lor poate fi folosită
pentru a subjuga. Putem să negăm faptul că astăzi nu s­a întâmplat astfel? Putem să
negăm faptul că, oameni şi naţiuni întregi, au devenit sclavi ai celor care împrumută bani?
Nu numai că asociem, în mod natural, banii cu sacrul, ci şi oricare scop în care
folosim banii tinde să devină sacru: „unde­ţi este comoara, acolo­ţi va fi şi inima!“ (Matei
6:21). Astfel, oamenii au ajuns să venereze aurul. Bineînţeles, nu au declarat că îl
venerează, dar acţiunile vorbesc mai mult decât cuvintele. Aurul era ceea ce râvneau ei,
pentru aur se sacrificau, aurul era ceea ce ei respectau, aurul era ceea ce învesteau cu o
putere supranaturală şi cu un statut special, sfânt. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu vitele în
culturile care fac comerţ cu vite, şi cu grâul sau cu uleiul de măsline, în culturile unde
acestea sunt folosite ca bani. Au atins un statut sacru, despărţite de alte bunuri.
Ultima sută de ani a fost o epocă a monedei nesusţinute şi, de asemenea, o epocă în
care nimic nu este sacru. Aşa cum am afirmat în introducere, dacă un lucru este sacru în
zilele noastre, acela este reprezentat de bani. Pentru că banii sunt cei care au proprietăţile
pe care noi le asociem cu divinitatea dematerializată a dualismului: ubicuitate, abstracţie,
nonmaterialitate şi, totuşi, având capacitatea de a interveni în problemele materiale,
pentru a crea sau pentru a distruge. Pentru a îndepărta complet divinitatea din materialitate
înseamnă, din nou, a nu avea nimic sacru – nimic real, nimic tangibil. Totuşi, absenţa
sacrului este o iluzie: aşa cum mulţi au demonstrat, ştiinţa a devenit noua religie, completată
cu povestea sa cosmogonică, cu misterioasele sale explicaţii ale lucrărilor lumii, învăluite în
limbajul misterios, cu preoţii şi interpreţii săi, ierarhia sa, ritualurile sale de iniţiere (teza de
doctorat, de exemplu), sistemul său de valori şi multe altele. În mod similar, aparenta
absenţă a susţinerii este, de asemenea, o iluzie. Banii de tip credit sunt susţinuţi (printr­un
model de acord social diferit de sistemele monetare susţinute în mod explicit, dar un acord
până la urmă) de către o totalitate de bunuri şi servicii ale unei economii şi, la un nivel mai
adânc, de către creştere.Creaţi ca o datorie cu dobândă, valoarea lor susţinută depinde
de expansiunea nesfârşită a bunurilor şi serviciilor. Orice lucru care susţine banii devine
sacru: în mod corespunzător, creşterea a avut un statut sacru pentru multe secole. În multe
dintre aparenţele poveştii despre Ascensiunea­progres, expolatarea forţelor naturale,
cucerirea frontierelor finale, stăpânirea naturii – am purtat o cruciadă sfântă, pentru a fi
roditori şi pentru a ne multiplica. Dar, creşterea nu mai este sacră pentru noi.
Această carte va descrie o modlitate concretă de susţinere a banilor cu ajutorul
lucrurilor care devin sacre pentru noi astăzi. Şi care sunt acestea? Putem vedea care sunt
prin eforturile altruiste ale oamenilor de a le crea şi de a le păstra. Banii viitorului vor fi
susţinuţi de către lucrurile pe care vrem să le hrănim, să le creăm şi să le păstrăm:
terenurile neexploatate, apă curată şi aer curat, opere extraordinare de artă şi arhitectură,
biodiversitate şi bunuri genetice comune, drepturi de dezvoltare neutilizate, certificate
pentru emisii de dioxid de carbon nefolosite, drepturi de brevet necolectate, relaţii care nu
sunt transformate în servicii şi resurse naturale care nu sunt transformate în bunuri. Chiar
şi aurul care încă zace în pământ.
Asocierea cu banii (aşadar, cu „valoarea abstractă“) nu numai că ridică un lucru la un
statut sacru, ci ne şi obligă să îl creăm, mai mult şi mai mult. Asocierea dintre aur şi bani
încurajează efortul continuu (şi foarte distructiv pentru mediul înconjurător) de a extrage
mai mult aur. A săpa gropi în pământ şi a le umple la loc este simbolul muncii în van, deşi
aceasta este ceea ce face, în principal, extracţia de aur. Cu eforturi uriaşe, extragem aurul
din pământ, îl transportăm, îl prelucrăm şi, în cele din urmă, îl punem în alte găuri ale
pământului, numite depozite. Acest efort, precum şi epuizarea aurului, este o modalitate
(aleasă la întâmplare) pentru a reglementa furnizarea banilor, dar de ce să nu facem
această reglementare prin acorduri sociale şi politice intenţionate, sau printr­un proces
mai organic şi să renunţăm la săpatul gropilor?
Problema aurului, menţionată mai sus, se extinde şi la alte bunuri. În locurile unde
vitele servesc drept bani, ele capătă o valoare în afară de utilitatea laptelui şi a cărnii lor,
având ca rezultat faptul că oamenii păstrează cirezile mai mari decât ar fi nevoie. La fel ca
în cazul extragerii aurului, acest lucru risipeşte munca omului şi strică mediul
înconjurător. Mă tem că orice formă de bani, bazată pe bunuri de larg consum, va avea
acelaşi efect. Dacă este vorba de petrol, atunci se va crea un stimulent pentru extragerea de
petrol – cantitatea necesară pentru combustibil, plus o cantitate suplimentară pentru bani.
Generalizând, principiul este „Folosirea oricărui lucru ca acoperire pentru bani creşte cantitatea acelui lucru“.

Cum ar fi dacă banii ar fi „susţinuţi“ de către apa curată, aerul nepoluat, ecosistemele
sănătoase şi de către bunurile culturale comune? Există vreo modalitate de a încuraja crearea
de tot mai multe astfel de lucruri, în acelaşi mod în care acordul social cu privire la valoarea
aurului ne face să extragem din ce în ce mai mult aur? La fel cum monetizarea aurului ne face
să îl râvnim şi să căutăm să producem cât mai mult, precum şi să renunţăm la el doar pentru
a îndeplini o nevoie reală, urgentă, tot astfel folosirea acestor lucruri pentru bani ne poate face
să creăm tot mai multe, să creăm o planetă mult mai frumoasă şi să le sacrificăm doar pentru
un motiv bine întemeiat, numai ca răspuns la o nevoie reală, numai pentru a crea ceva la fel
de valoros ca ceea ce a fost distrus. Noi distrugem multe lucruri pentru bani, dar nu
distrugem, în mod voit, banii înşişi. Şi aşa ar trebui să fie, de fapt.
Întrebarea legată de susţinerea monedei ne duce către întrebări mai vaste şi mai importante:
Cine va ajunge să creeze bani şi prin ce proces?
Ce limite ar trebui să guverneze cantitatea creată?
Care sunt acordurile pe care banii le înglobează?
Mai general, care este povestea valorii pe care o atribuim banilor?

Încă din Grecia Antică, banii au conţinut întotdeauna un acord. De obicei, totuşi,
acordul a fost unul neintenţionat. Oamenii au crezut că aurul era valoros, rareori încetând
să creadă că această valoare era doar una convenţională. Mai târziu, sistemele monetare de
hârtie erau, în mod clar, convenţionale deşi, din câte ştiu, nimeni nu a proiectat emiterea
lor având în minte un anumit scop social, în afară de furnizarea unui mediu de schimb.
Niciodată nu s­a pus întrebarea „ce poveste a lumii creăm noi şi ce fel de bani va îngloba şi
va consolida acea poveste?“. Nimeni nu a decis crearea unui sistem de rezerve bancare
fracţionare, cu scopul conştient de propulsa expansiunea umanităţii. În zilele noastre,
pentru prima dată, avem oportunitatea de a infuza un grad de conştiinţă în alegerea
banilor noştri.

Este momentul să ne întrebăm pe noi înşine ce poveste colectivă dorim să
legiferăm pe acest pământ şi să alegem sistemul monetar în conformitate cu acea poveste.



charles eisenstein-economia sacra banii darul si societatea in epoca tranzitiei

sâmbătă, 11 ianuarie 2014

A Treia Cale

Cuvantul "paradigma" inseamna un sablon sau model de gandire care influenteaza felul in care ne comportam.Este ca o harta pe baza careia decidem in ce directie sa o luam.Harta pe care o vedem determina ceea ce facem,iar ceea ce facem determina rezultatele pe care le obtinem.Daca schimbam paradigmele,atat comportamentul nostru ,cat si rezultatele se modifica.

De exemplu,cand rosia a fost adusa in Europa din Americi,un botanist francez a identificat-o cu 'piersica lupului',o planta toxica despre care vorbeau invatatii antici.Consumarea rosiilor putea provoca spasme,spume la gura si chiar moartea,a avertizat el.Prin urmare,colonistii europeni ajunsi in America nu vroiau sa atinga planta,desi o cresteau in gradini ca planta decorativa.In acelasi timp,una dintre cele mai periculoase boli cu care s-au confruntat colonistii a fost scorbutul,dezvoltat din lipsei vitaminei C-care se gaseste din belsug in rosii.Leacul se afla chiar in propriile gradini,dar oamenii au murit din cauza unei paradigme gresite.

Dupa aproximativ un secol,paradigma s-a modificat pe masura ce au aparut noi informatii.Italienii si spaniolii au inceput sa consume rosii.Se spune ca Thomas Jefferson le-a cultivat si a incurajat folosirea lor ca aliment.In prezent,rosia este cea mai raspandita dintre legume.Acum vedem rosiile ca fiind sanatoase,le facem parte a alimentatiei noastre si obtinem o stare de sanatate,Aceasta este puterea modificarii unei paradigme.

Daca eu sunt ecologist si paradigma mea-sau harta mentala-imi arata doar o frumoasa padure virgina,imi voi dori sa o conserv.Daca tu,ca dezvoltator,ai o harta mentala care indica doar depozite subterane de petrol,vei dori sa forezi dupa petrol.Ambele paradigme ar putea fi corecte.Da,exista o padure virgina pe acel teren,dar tot acolo exista si depozitele de petrol.Problema este ca niciuna dintre hartile mentale nu este completa-si nici nu va putea fi vreodata.Dupa cum s-a dovedit,frunzelede rosie chiar sunt otravitoare,asa ca paradigma anti-rosii a fost corecta partial.Desi unele harti mentale ar putea fi mai complete decat altele,nicio harta nu este pe deplin completa,deoarece harta nu reprezinta teritoriul.Potrivit lui D.H. Lawrence,''fiecare jumatate de adevar produce contrazicerea sa prin cealalta jumatate de adevar'".

Daca vad doar harta mentala a primei cai- propria mea harta incompleta-,atunci singurul mod de a rezolva problema este sa te fortez sa imi acepti calea.Este, de asemenea,si singura modalitate de a-mi proteja imaginea de sine:eu trebuie sa inving si tu trebuie sa pierzi.

Daca,pe de alta parte,renunt la harta mea si o urmez pe a ta-cea de-a doua cale-,ma confrunt cu aceeasi problema.Nici tu nu poti garanta ca harta ta mentala este completa si s-ar putea sa platesc un pret imens pentru ca am urmat harta ta.Tu ai putea castiga,dar eu as putea pierde.

Am putea combina hartile,lucru care s-ar dovedi de folos.Am obtine o harta mai elaborata,care sa ia in considerare ambele perspective.Eu as intelege perspectiva ta si tu ai intelege-o pe a mea.Asta inseamna progres.Chiar si asa,am putea totusi avea scopuri incompatibile.Eu vreau in continuare ca padurea sa ramana neatinsa,iar tu vrei sa forezi in padure.Faptul ca eu am inteles harta ta mentala m-ar putea ajuta sa ma lupt cu tine mai bine.

Dar astfel ajungem la partea cea mai interesanta.Acest lucru se intampla cand te privesc si spun:''Putem gasi o solutie mai buna pentru ceea ce ne-am gandit pana acum?''Aproape nimeni nu pune aceasta intrebare,desi ea reprezinta cheia nu doar pentru rezolvarea conflictelor,ci si pentru transformarea viitorului.