Lamaiul poate fi crescut in casa, iar frumusetea lui ca planta de apartament este cuceritoare. In plus este cu totul deosebit, este foarte decorativ, este benefic, pentru ca are capacitatea de a alunga tantarii si, bonus, este foarte usor de ingrijit. Sansele ca lamaiul pe care il cresti in casa sa-ti faca lamai sunt foarte mari.
Lamaiul are frunze de culoare verde intens, iar daca ajunge sa faca si fructe acestea o sa fie un element de decor cu totul special. Poti sa cresti un lamai, din cativa samburi. Aduna semintele de la 1-2 lamai frumoase si sanatoase. Cele mai bune sunt cele mai mici, cu coaja subtire si neteda. Spala semintele cu apa rece spala-le bine in apa rece. Pune semintele in cateva servetele albe (neaparat) si umezeste-le bine. Aseza semintele in servetele impaturite intr-un castron adanc si toarna putina apa in farfurie.
Servetelele trebuie sa fie permenent umede, dar nu trebuie sa fie inecate in apa. Umezeste bine servetelele in fiecare zi, timp de aproximativ o saptamana. Poti sa grabesti procesul de incoltire al semintelor acoperind castronul cu o folie din plastic. Tine vasul la lumina, dar nu in bataia razelor de soare. Cand semintele au incoltit, cu mare atentie sa nu le rupi radacinile (eventual cu tot cu servetelul strapuns de acestea) muta-le in pahare din plastic in care ai pus pamant special pentru flori. Gaureste paharele pentru a permite ca excesul de apa sa se scurga si tine paharele in locuri calduroase, la lumina, pana cand incep sa apara primele frunzulite ale lamailor. Transplanteaza lamaiul intr-un ghiveci cu o dimensiune medie si continua sa-l uzi regulat. Atentie sa nu exagerezi cu cantitatea de apa pentru ca planta poate putrezi. Apa trebuie sa se dreneze bine si usor.
Lamaiul nu creste repede, dar devine o frumoasa planta decorativa in casa dupa ce implineste un an. In primul an trebuie fertilizat la fiecare 8 saptamani pentru a se dezvolta intr-un mod cat mai armonios. La fel si in urmatorii doi ani de viata, cand lamaiul este inca pui. Cand atinge maturitatea il poti fertiliza de doua ori pe an, la sfarsitul iernii si inceputul verii, folosind o substanta usor acida, pe care o poti cumpara din florarii sau magazinele de specialitate.
Lamaiul are nevoie lumina
In lunile calduroase poti sa scoti lamaiul pe terasa, in gradina sau in balcon . Muta-l treptat, la inceput doar timp de cateva ore pe zi pentru ca ulterior sa-l lasi in noua locatie si peste noapte.
Lamaiul nu tolereaza inghetul. La temperaturi mai mici de 13°C lamaiul intra in repaus. Temperatura optima pentru lamai pe perioada de iarna este de 13-18°C, dar in timpul verii acestea pot urca si pana la 35°C.
Lamaii infloresc de obicei primavara, prin ramurile tinere sau cele mai batrane. Odata ce au aparut fructele mici, sa nu fiti dejamagiti cand veti vedea ca 95% din ele vor cadea fara motiv, pentru ca este normal. Un lamai in primii doi-trei ani poate “creste” numai 3-4 fructe intr-un an. Unii copaci au in acelasi timp fructe coapte, fructe pe jumatate crescute si flori, pentru ca o lamaie creste si se coace, in conditii de apartament in circa 5-8 luni.
Lamaiul suporta sa stea in locuri intunecoasa, dar probabail ca florile nu vor da rod. Ca sa faca fructe are nevoie de lumina naturala si de soare. Ca planta de interior, lamaiul are nevoie de un compost asemanator, dar mult mai fertil. Turba simpla nu este neaparat potrivita pentru ca mentine umezeala si se aduna in jurul radacinilor, asa ca trebuie amestecata cu o patre egala de nisip care sa ajute la drenaj.
Radacinile lamaiului trebuie sa respire, asa nu trebuie tinut in vase de plastic , ci doar in ghivecele de teracota sau lemn. Ghiveciul nu trebuie sa fie foarte mare, pentru ca lamaiului ii place sa stea mai inghesuit si probabail ca nu trebuie schimbat cel in care il plantezi prima data decat abia dupa vreo 3-4 ani.
www.casa-gradina.ro
I thibk thіs is one of the moѕt ѕignificant info fօr me.
RăspundețiȘtergereAnd i am glad reading your article. But shߋuld remark on feew general things, The sitee style іѕ ǥreat, tҺe articles is
really excellent : Ɗ. Good job, cheers
mу weblog trehyth retert