luni, 29 august 2011

Propolisul

Se spune ca propolisul este cel mai natural antibiotic descoperit vreodata de om. Remarcabil la aceasta afirmatie este faptul ca descoperirea propolisului a avut loc acum circa 2000 de ani.

Probabil ca multi nici nu au auzit de propolis si, totusi, carti medicinale stravechi il prescriu pentru tratarea multor afectiuni. Calitatile bacteriologice ale acestui medicament sunt cunoscute inca de la inceputul istoriei scrise.

Folosirea propolisului in medicina populara isi are inceputurile in timpuri stravechi. Egiptenii, grecii si romanii il foloseau pentru calitatile vindecatoare generale si pentru vindecarea unor leziuni ale pielii.

Incepand cu secolul al XII-lea propolisul a inceput sa fie folosit in Europa ca preparat pentru uz extern. Totusi, abia in ultimii 20 de ani oamenii de stiinta au fost capabili sa dovedeasca ca este atat de activ si de important precum credeau stramosii nostrii.

Propolisul este acum considerat un important produs dietetic si un valoros element al curelor naturiste. Popularitatea lui este in continua crestere datorita multiplelor oportunitati pe care le ofera.

Pentru efectul antibiotic al propolisului este responsabila concentratia de flavonoizi. Acestia poseda numeroase efecte curative foarte puternice. Flavonoizii stimuleaza cresterea parului si imbunatatesc circulatia sangelui.

De asemenea, stimuleaza eliminarea urinei, secretia bilei si secretia glandelor endocrine. Este foarte bine cunoscut faptul ca secretia endocrina provenita din timus, glanda tiroida, pancreas si glanda suprarenala au un efect benefic pentru intreg organismul.

Flavonoizii nu sunt doar substante antibacteriene, ci sunt active si in tratarea ulcerului, reumatismului, simptomelor de gripa si raceala, iritatiilor stomacale si anumitor probleme respiratorii. In acelasi timp sunt benefici pentru unele indispozitii cronice, precum stres sau probleme ale articulatiilor.

Toate acestea ofera o noua dimensiune a performantelor acestui produs. Propolisul, prin natura lui, ne ofera cel mai puternic si multilateral supliment al aportului nutritiv. Peste tot in lume medicii au fost uluiti de puterile propolisului. In prezent ne aflam doar la inceputul povestii deoarece capacitatile vindecatoare ale propolisului par a fi nelimitate.

Dar totusi, care este provenienta propolisului? Albinele colecteaza rasina naturala ca material de baza de pe mugurii de plop, mesteacan, pin, etc. Dupa ce rasina este “mestecata” de albine, in amestec cu saliva, se formeaza alte substante.

Produsul final il reprezinta propolisul. Acesta este de o importanta vitala pentru supravietuirea albinelor. Nu numai ca le protejeaza impotriva bolilor, dar si impotriva schimbarilor climaterice, precum vant si frig.

Propolisul este compus din 50-55 % rasina si balsam, 30% ceara, 5 % substante fixe precum grasimi, aminoacizi, acizi organici, compusi ai eterului de alcool, spori si microelemente ca fier, cupru, magneziu, zinc si antibiotice, plus un continut ridicat de vitaminele B, E, C, H si P, precum si provitamina A. Polenul reprezinta intre 4 si 10 % din compozitia acestui produs.

Propolisul poate fi utilizat si ca remediu impotriva imbatranirii, in ultima vreme acordandu-se foarte mare importanta acestui aspect. Propolisul este foarte bine cunoscut si des folosit in Olanda, Franta, Germania si Belgia.

S-a dovedit ca acest produs miraculos da rezultate extreme de bune in tratarea urmatoarelor afectiuni: acnee, astm, artrita, arsuri, opariri, gingii care sangereaza, basici, afte, gripa, diaree, eczeme, raceala, gastrita, guta, febra ridicata, caderea parului, muscaturi de insecte, diverse inflamatii, psoriazis, ulcer, dureri dentare si nu numai.

Propolisul nu este toxic cand este administrat pe cale orala sau aplicat pe piele. In schimb, aplicat la nivelul ochilor poate cauza reactii alergice, roseata si umflarea acestora. Nu este recomandat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza si este contraindicat celor care sufera de alergie la vreunul din componentii lui.

Sistemul imunitar este ajutat si intarit de consumul de propolis. Fiind un antibiotic natural, propolisul actioneaza impotriva bacteriilor daunatoare fara sa distruga anumite bacterii benefice de care corpul are nevoie, asa cum fac alte antibiotice. El poate fi folosit de oricine, sanatos sau bolnav, ca o masura de protectie impotriva microorganismelor.

Folositi-l in alimentatia dumneavostra cu incredere. El a ajutat albinele sa supravietuiasca si sa prospere timp de peste 45 de milioane de ani. Ne va ajuta si pe noi sa supravietuim mediului ce ne inconjoara.

www.medicina-naturista.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu