Cărbunele medicinal este un produs care nu trebuie să lipsească din casa dv., utilităţile sale fiind cunoscute în popor încă din vremuri străvechi.
Cărbunele medicinal este util în nenumărate afecţiuni
Cărbunele medicinal are o acţiune terapeutică excelentă, cu rezultate uimitoare de-a lungul timpului. El conţine o serie de substanţe active care se numesc carbonaţi (de mangan, magneziu, potasiu şi sodiu), a căror putere vindecătoare este suplimentată şi de prezenţa în compoziţia cărbunelui a mineralelor (în principal siliciu şi seleniu).
Cărbunele este de mare ajutor în tratarea afecţiunilor digestive (balonare, colite de fermentaţie şi putrefacţie, dureri abdominale pricinuite de indigestie, arsuri gastrice, diaree sau regurgitaţii). Cărbunele reduce colesterolul şi acţionează ca pansament gastric, fiind folosit pe termen lung pentru combaterea gastritei şi ulcerului, care s-ar agrava la administrarea aspirinei şi a anumitor medicamente antiinflamatoare.
Cărbunele este recomandat şi în cazuri de dureri de cap, somnolenţă, afecţiuni cardiace (hipertensiune arterială, arterite sau palpitatii), astm bronsic, alergie, azotemie (cresterea ureei şi acidului uric în sânge) sau gută (vindecă articulaţiile inflamate).
Extern, cărbunele medicinal se foloseşte pentru tratarea eczemelor, a rănilor vechi, a gangrenelor şi a urticariei. În caz de înţepături de albine puteţi prepara rapid o pastă din cărbune de lemn fărâmiţat şi amestecat cu apă. se pune această pastă pe rană şi se bandajează locul. Astfel, remediul va înlătura veninul, iar rana nu se va umfla.
În caz de alergie la praf, polen, alimente (căpşuni, ouă, ciocolată) sau medicamente (penicilină, aspirină), pentru a evita reacţiile neplăcute ale organismului (mâncărimi, strănut etc.) puneţi 100 g cărbune în 500 ml lapte şi lăsaţi la fiert 15 minute, după care se stinge focul şi se lasă acoperit peste noapte. Se bea câte 1/2 pahar la fiecare 30 de minute.
Cărbunele este inamicul nr. 1 al toxinelor
Una dintre utilităţile cele mai răspândite în popor ale cărbunelui medicinal este cea de combatere a toxinelor din organism. Acest remediu este folosit de multe ori ca prim ajutor în caz de otrăviri (cu ciuperci, plante otrăvitoare, pesticide sau cu insecticide) şi toxiinfecţii alimentare sau medicamentoase, fiind de real folos pentru menţinerea în viaţă a bolnavului până la acordarea ajutorului în unităţile medicale specializate. Cărbunele inactivează în stomac şi în tubul digestiv toate substanţele cu potenţial toxic, care ulterior vor fi eliminate pe cale naturală.
În caz de intoxicaţii puneţi 20-30 g de cărbune mărunţit într-un pahar cu apă şi daţi bolnavului să bea. Puteţi de asemenea să preparaţi un amestec contra toxinelor din 2 părţi cărbune activ, o parte tanin şi o parte magnezie arsă (oxid de magneziu calcinat). Puneţi 2 linguri din acest amestec în 200 ml apă caldă.
Cum putem obţine cărbunele medicinal ?
Cărbunele medicinal se poate achiziţiona de la orice farmacie sau magazin cu produse naturiste. Cel mai bun cărbune pentru terapie este cel obţinut din lemn de tei. Pentru prepararea sa se urmăreşte carbonizarea materialului lemnos într-un mediu lipsit de oxigen. Astfel, ramurile de tei fără coajă se introduc într-un cilindru metalic inoxidabil lung de 10-15 cm, se adaugă nisip până se umple recipientul, iar apoi acesta se astupă etanş cu nişte capace speciale din argilă. Se ţine la flacăra aragazului 1-2 ore, după care se scot ramurile carbonizate care se transformă în pulbere.
În unele zone ale ţării cărbunele medicinal se obţine prin arderea la foc mocnit a unor părti din diferite plante special alese. Se pun într-un tuci sâmburi de măsline, sâmburi de struguri şi seminţe de cânepă şi se ard până se carbonizează. Se iau apoi rădăcini de ştevie şi de rostopască, se mărunţesc, se usucă şi apoi se încălzesc până la carbonizare într-un cuptor încins. În final se pun într-un recipient închis ermetic crengi de viţă-de-vie uscate şi se ard la foc înăbuşit, transformându-se după 24 de ore în cenuşă. Se amestecă apoi în părţi egale toate pulberile obţinute anterior şi se administrează câte o lingură rasă din acest amestec amestecat cu o lingură de miere, la intervale de 3-7 zile (nu se înghite praful gol). Bătrânii spun că 10 doze din acest preparat vindecă hepatita virală acută.
Atenţie la administrarea cărbunelui şi la contraindicaţii !
Dacă aţi decis să urmaţi un tratament cu cărbune medicinal cereţi sfatul medicului înainte ! Pentru tratament nu se administrează mai mult de o jumătate de linguriţă de pulbere la 100 ml de apă, de 2-3 ori pe zi, între mese. Excepţie de la această regulă se face doar în cazul intoxicaţiilor, când se iau 2-3 linguriţe de pulbere o dată.
Tratamentul cu cărbune este contraindicat în constipaţie şi la bolnavii cu leziuni ale tractului gastro-intestinal.
Nu administraţi alte medicamente decât la interval de minim 2 ore înainte sau după folosirea cărbunelui medicinal.
Dr. Laurenţiu Maxim, medic de familie la clinica Doctor Acasă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu