duminică, 12 august 2012

Delfinii şi copiii cu autism



Terapia cu ajutorul delfinilor a fost cercetata si aplicata, de medicul David Nathnson. Acesta a demonstrat ca delfinii pot ajuta persoanele cu probleme majore - autismul, sindromul Down, probleme severe de auz sau afectiuni ale coloanei vertebrale.

Terapia cu delfini a castigat un interes in intreaga lumea deoarece are efecte analgezice, reducerea depresiei, imbunatatirea abilitatilor de invatare a copiilor care sufera de autism. Sunt confirmari ale schimbarilor produse la nivelul creierului in ceea ce priveste imbunatatirea sincronizarii undelor celor doua emisfere.

Mecanismele electromotoare ale sistemului nervos central au fost descoperite in 1895 de catre Richard Capon. Cu aceasta descoperire putem spune ca a inceput un nou capitol, sau chiar o noua era in medicina.

Rezultatele experientelor facute pe oameni au fost date prima data publicitatii in anul 1929 de catre Hans Berger, inventatorul electroencefalografiei (EEG). De atunci medicii, terapeutii, cercetatorii emit in continuu noi si incredibile teorii despre posibilitatile stimularii creierului uman.

In lucrarea sa, intitulata "Mesajul delfinilor", Patricia St. John povesteste cum a descoperit ca delfinii si copii autisti "comunica" intr-un mod aproape identic. Ea a incercat sa-i apropie si rezultatele au fost spectaculoase: autistii ieseau incet-incet din carapacea lor in mometul in care erau in apropierea mamiferelor. De atunci, sute de marturii ale unor persoane care au avut diverse afectiuni au confirmat aceste efecte benefice.

Cazul unui baietel de 8 ani care s-a vindecat la contactul cu delfinii, este revelator in acest sens. Nikki suferea de o leziune pe creier care il impiedica sa vorbeasca. La Miami, in Statele Unite ale Americii, intr-un centru terapeutic, copilul a inotat cu delfinii vindecatori, s-a amuzat cu ei si 3 saptamani mai tarziu reusea sa spuna cateva cuvinte, iar mai tarziu, s-a vindecat complet.

Elixirul Delph

Acest elixir a fost creat pornind de la energia delfinilor. Vibratia sa inalta are un efect armonizant si purificator. Mesajul delfinilor este cel al dragostei universale, al simplitatii, al jocului, al veseliei, al relationarii.

Efectele lui sunt extraordinare in cazul sarcinii si al tuturor proceselor legate de nastere. Unele moase povestesc ca, de cand il utilizeaza in sala de travaliu, nasterile decurg mai usor. Elixirul Delph ajuta la regasirea sentimentului de plenitudine, reechilibrand eventuala senzatie de lipsa resimtita la nastere, la separarea de corpul mamei. El ajuta, de asemenea, la constientizarea faptului ca toate se leaga intre ele, ca exista o interdependenta intre toate fiintele.

Aceasta intelegere ne determina sa fim mai respectuosi cu anturajul nostru si mai toleranti. Elixirul Delph procura, totodata, si o anumita doza de umor. Nu este nevoie sa fie inghitit, ci poate fi pus, sub forma catorva picaturi, in apa de baie sau pulverizat in mediul inconjurator.

Sonoforeza

Sonoforeza se refera la cresterea numarului de enzime si hormoni speciali, care penetreaza membrana celulara ca rezultat al producerii unei cavitati sub influenta ultrasunetelor. Sonoforeza determina schimbari pozitive in organism atat din punct de vedere chimic cat si din punct de vedere electric .

Ultrasunetele

Ultrasunetele au fost folosite in medicina si fizioterapie de mai mult de 40 de ani. Ultrasunetele fac un masaj la nivel celular, imbunatatind penetrabilitatea membranelor celulare si permitand ingredientilor activi sa patrunda in interiorul pielii mult mai usor .

Undele ultrasunetelor care apar ca rezultat al ecolocatiei delfinilor produc zone speciale la suprafata apei unde se formeaza microbule de apa de 100 microni in diametru. Aceste bule nu dureaza mai mult de o microsecunda incalzindu-se la 5.500 de grade Celsius datorita presiunii interne.

Observand comportamentul delfinilor in timpul contactelor terapeutice cu oamenii atunci cand pacientul pluteste pe spate, delfinul se situeaza langa el, orientandu-si undele de ecolocatie catre craniul acestuia. Dupa scurt timp, delfinul isi concentreaza ecolocatia catre spatele acestuia, la o distanta de mai putin de jumatate de metru delfinul foloseste, tot la 2,5 secunde, impulsuri cu o frecventa de 500 Hz. Ecolocatia delfinilor inainte de atingerea pielii pacientului, strapunge coloana de apa.

Efectul psihologic al contactului dintre oameni si delfini este caracterizat de schimbari mutuale in activitatea bioelectrica a cerebelului. Mecanismul acestei influente este studiat intens de specialisti din diferite tari.

Unii dintre ei vorbesc despre un mecanism hormonal al influentei, exista multe exemplificari si ilustratii ale endorfinelor bazate pe acest efect. Folosind Modelul sonoforetic, specialistii de la Institutul pentru Terapia asistata de Delfini analizeaza ecolocatia si folosesc puterea vindecatoare a ultrasunetelor emise de delfini in timpul sesiunilor terapeutice.

Delfinii antichitatii

Numele de "delfin" provine din cuvantul grecesc "delphis" care semnifica "spirit al marii". Fascinatia oamenilor fata de delfini exista inca din Antichitate, dupa cum o dovedesc numeroasele basoreliefuri cartagineze. Pe unele dintre acestea, expuse la Muzeul din Tunis, se poate vedea un preot care poarta pe umeri un copil si doi delfini care inoata in jurul unei flori a vietii. Aceste animale sacre jucau, fara indoiala, un rol important in ritualurile funerare.

In Creta preelenica, delfinii erau venerati precum zeii. Cretanii credeau ca mortii se retrag la capatul lumii, in insulele Fericirii, iar delfinii ii transporta pe spatele lor pana dincolo de mormant Cartaginezii aveau si ei un mare respect pentru delfini.

In "Templul Delfinilor" exista un simbol bizar care ii reprezenta pe cei 2 zei cartaginezi, Baal, Zeul Soarelui, si Thanit, Zeita Lunii. Baza acestui templu este acoperita complet cu un mozaic pe care sunt reprezentati delfini purtand in spate oameni.

Delfinii apar in diferite situri arheologice cartagineze, egiptene si greco-romane. Legendele mitologice povestesc ca Apollo, fiul lui Zeus si al lui Leto, s-a nascut in insula Delos. Leto, obligata sa nasca pe insula pentru ca a fost alungata de geloasa Hera, si-a pregatit nasterea timp de 9 zile si 9 nopti.

Artemis s-a nascut prima, curand dupa ea a venit pe lume si Apollo. Nasterea lor a avut loc in mijlocul lacului sacru din Delos, la poalele unui palmier. Dupa nasterea celor 2 gemeni, insula a capatat numele de "Delos cea stralucitoare", pentru ca asupra ei s-a abatut o ploaie de aur.

Apollo, zeu solar, este "initiatul" care emana lumina spiritului. El este primul zeu care i-a invatat pe oameni arta medicinii. Apollo din Delphi era venerat pentru puterea sa vindecatoare. Insemnele sale erau dafinul si delfinul. Artemis, sora lui Apollo, zeita lunara, era invocata pentru stapanirea instinctelor si a pasiunilor. Ea era "stapana animalelor salbatice" si avea drept simboluri chiparosul si caprioara.

Numele orasului Delphi nu provine de la cuvantul "delfin" cum s-ar putea crede, ci de la "uter". Cu toate acestea, un imn al lui Homer relateaza ca Apollo a intrat in acest oras sub forma unui delfin... Delfinul simbolizeaza si transformarea si conversia: aflandu-se la bordul unui vas ce se indrepta catre Naxos, Dionysos a descoperit ca marinarii vroiau sa schimbe directia spre Asia, pentru a-l vinde acolo ca sclav.

El a tintuit nava pe loc, determinandu-i pe marinari sa-si piarda capul si sa se arunce in mare unde s-au transformat in delfini. Legenda ar explica, astfel, tendinta delfinilor de a se apropia de oameni si de a-i salva.

www.netmedic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu