duminică, 5 decembrie 2010

Fascismul românesc apare ca un fenomen tipic de fundamentalism în interiorul religiei ortodoxe.

Ortodoxismul românesc,cultivat de Nechifor Crainic şi Nae Ionescu şi acceptat în mare parte ca ideologie de Corneliu Zelea Codreanu(care actionează ca şeful unui fel de Ku Klux Klan ortodox),constată că mizeria a invadat ţara,că instituţiile ei sunt corupte,că bolşevismul bate la uşă,că străinii au cotropit pământul şi buna străveche religie a poporului.Ei cer înlăturarea elementului străin din religie(protestantismul şi catolicismul)şi înlăturarea elementului străin din ţară(aceasta mai ales în ideologia Gărzii de Fier),sau cel puţin convertirea străinilor la idealul "Omului Nou"."Omul Nou"nu a fost inventat nici de Ceausescu,nici de comunism in general,nici de regele Carol al II-lea.A fost inventat de Codreanu(desi o facusera,inaintea lui,alti reformatori fundamentalisti,ca Martin Luther in secolul al XVI-lea)."Omul Nou" intr-o tara noua,primenita de toate racilele capitalismului,este idealul fundamentalismului ortodox romanesc.Evident,Biserica ortodoxa a spijinit miscarea din toate puterile,intrucat ea magulea ambitiile vechi,nestramutate si cu totul absurde pe care le nutrea de secole.Intr-adevar,cum arata Nicole Iorga intr-un articol incendiar publicat in 1913-1914 sub titlul Byzance apres Byzance,Biserica romana putea jindui la titlul de conducatoare a crestinismului oriental,intrucat diversi domnitori romani din secolul al XVII-lea atrasesera Patriarhia constantinopolitana fie la Iasi,fie la Bucuresti.

Evident,conducerea crestinismului fusese asumata de Moscova,nu de Iasi ori Bucuresti.Dar incepand de pe la 1920,persoane ca Ionescu si Crainic fac urmatorul rationament:intrucat Moscova a fost cotropita de bolsevici,destinul ortodoxiei e in primejdie.Numai Bucurestiul este in stare de a-l salva,asumandu-si conducerea crestinismului oriental.

Ortodoxistii produc la vremea respectiva o enorma maculatura,care azi pare cu totul descreierata.Garda de Fier pleaca de la aceasta ideologie,in care introduce elemente mistice si de societate secreta.

Pericolul fundamentalismului in sanul ortodoxiei nu s-a stins.Dimpotriva,azi pare mai puternic ca niciodata.

Meridian,volumul I,nr.1,mai-iunie 1991

Un comentariu:

  1. Da, interesant articoul, am observat de ceva timp despre aceasta inclinatie spre fundamentalism a unora. Da aveti si exemple, stiri pe aceasta tema? Multumesc

    RăspundețiȘtergere