vineri, 18 noiembrie 2011

Substanțe otrăvitoare în cojile de portocale şi lămâi

Coarja de mandarina, grapefruit, lamaie si portocala, contin substante periculoase care provoaca intoxicatii, alergii sau chiar hemoragie interna. Consumul lor nu este recomandat.
Portocalele, mandarinele, grepfruturile si lamaile sunt tratate cu substante chimice pentru a-si pastra prospetimea pe durata transportului, avertizeaza Asociatia pentru Protectia Consumatorilor. Fructele nu prezinta nici un risc atata vreme cat coarja nu este consumata.
Insa in Romania foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aroma prajiturilor, coarja rasa de portocala sau de lamaie, pastrata cu zahar. Astfel, substantele cu care au fost tratate fructele ajung direct in preparatele consumate si exista riscul aparitiei unor intoxicatii sau alergii.
Substantele nu au miros si nu pot fi detectate.


Avand in vedere ca de cele mai multe ori citricele se vand in vrac, nefiind etichetate, nu se poate cunoaste daca ele au fost sau nu tratate cu acesti aditivi. Totusi, in cazul unora se poate constata un strat subtire dintr-o substanta alba pe suprafata citricelor", a explicat Laura Pascu, directorul de relatii publice al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania. Ea a precizat ca substantele nu prezinta nici un pericol daca nu sunt inghitite. "Cu alte cuvinte, daca nu consumam si coarja", a continuat Pascu.

Sa fie ambalate in hartie
Specialistul in nutritie Dumitrache Sebastian, de la Institutul de Sanatate Publica, spune ca acum cativa ani producatorii de citrice nu aveau voie sa stropeasca fructele cu substante fungicide. "Cei din magazine ar fi trebuit sa ceara transportatorilor sa aduca fructe netratate cu substante fungicide, care in timp dau reactii alergice", a continuat Dumitrache. Specialistul in nutritie a adaugat ca recomanda cumpararea fructelor aduse in ladite si invelite in hartii speciale. "In ladite, substantele fungicide sunt impregnate pe hartie, si nu pe coarja, astfel incat portocalele sa nu mucegaiasca", a explicat profesorul universitar.

E-uri toxice
Una dintre substantele care se regasesc pe coarja citricelor este E230 (bifenil - conservant), pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coarja fructelor. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca sangerari interne, daca este ingurgitat in concentratii mari, si boli de piele. De asemenea, E 231 Ortofenilfenol, conservant de suprafata, poate produce alergii la contactul cu pielea, indeosebi la copii. De altfel, cele doua substante au fost interzise in SUA si in Australia.

Ce spun autoritatile
Constantin Lupescu, responsabilul inspectiilor in Bucuresti din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) spune ca, desi nu intra in atributiile sale, a dispus si "pe capitolul citrice sa se verifice starea in care sunt depozitate fructele".

www.cotidianul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu